Hoće li Bugarska uvesti euro odmah nakon Hrvatske

Hoće li Bugarska uvesti euro odmah nakon Hrvatske

Bugarska predstavlja plan za prelazak na euro

EU je otvorila put Hrvatskoj da od 1. januara 2023. godine postane 20. članica eurozone. Pristupanje Hrvatske evropskom prostoru jedinstvene valute biće važan trenutak za Evropsku uniju. Bugarska, kao sledeća zemlja koja će se pridružiti eurozoni, izrazila je spremnost za usvajanje eura od 1. januara 2024. godine. Iako je Bugarska takođe ispunila sve kriterijume za usvajanje eura, taj plan je odložen za 2024. godinu. Kako će uticati prelazak na euro? Vladajuće koalicije se ne protive uvođenju eura, ali postoji bojazan od ekonomskog učinka takvog poteza. Javnost je ipak podeljena. Bugarska spada u jednu od najmanje zaduženih zemalja EU-u, ali skok cena hrane i energije doveo je do najviše stope inflacije od 2008. godine od 14,4%. Pogoršanje energetske krize u Evropi i izjednačavanje dolara i eura prvi put u poslednjih 20 godina podstaklo je strahove od vrtoglave inflacije. I dok se pridruživanje Hrvatske eurozoni smatra uspehom, mnogi građani izražavaju zabrinuti zbog uvođenje ove jedinstvene evropske valute usled daljeg rasta cena. Zabrinutost šta će se dogoditi nakon što se uvede euro je velika i u Bugarskoj, imajući u vidu da će se to odraziti na sve potrošače, a posebno ljude sa nižim primanjima.

Euro kao nacionalne valuta Bugarske od 2024. godine

Anketa pokazuje da otprilike polovina Bugara smatra da će uvođenje eura imati vrlo negativne posledice. Naime, više od tri četvrtine zabrinuto je zbog povećanja cena tokom prelaska na euro. Kao i mnogi građani Hrvatske koji strahuju da će uvođenje eura dovesti do skoka cena, naročito jer će se zaokružiti cene kada se preračunavaju iz kuna, bojazan je prisutan i kod stanovnika Bugarske. Iako uvođenje eura nudi ekonomsku korist u smislu većih finansijskih veza sa drugim članicama EU, prelazak na euro, veće cene i skuplji život primoraće građane na podizanje kredita i zajma. Već sada je složena ekonomska situacija i rastuća inflacija naterala mnoge ljude da potraže utočište u većoj štednji i podizanju kredita. Google bilježi neprekidan rast upisivanja pojmova u svoju tražilicu kao što su бързи кредити ili u prevodu brzi krediti. Prema rečima stručnjaka, inflacija sve više utiče i na mesečne izdatke kućanstva, gde jedna četvoročlana porodica ne može podmiriti sve troškove i normalno živeti tokom meseca. Nisu retke situacije kada se pojavi hitan trošak, gde prosečan građanin Bugarske mora podneti zahtev za kredit što znači da mu prihodi nisu dovoljni. Imajući u vidu da su ovi kreditni proizvodi dostupni online, jednako su brzi i jednostavni, a osim toga prilagođeni potrebama svakog pojedinca.

Prelazak na euro, rastuća inflacija i veća kreditna zaduženosti bugarskih građana

Pogledajmo malo detaljnije situaciju u Bugarskoj. Podaci pokazuju da udeo Bugara koji izražavaju svoju zabrinutost jer će se uvesti euro je 12% veći u odnosu na prethodnu godinu. U poređenju sa zemljama EU, Bugarska je na zadnjem mestu sa minimalnom platom od 332 eura. To ne bi bilo alarmantno da razlika između određenih zemalja nije ogromna. Na godišnjem nivou se beleži i rast potrošačkih kredita (5,5%) i stambenih kredita (11,9%). S’ druge strane, rast odobrenih nebankarkih zajmova ukazuje na potrebu za gotovinom, jer građani iz mnogih razloga ne ispunjavaju uslove za dobivanje bankaraskih kreditnih sredstva, kao što je loša kreditna sposobnost, visoka zaduženost, itd. Iskustvo pokazuje da su u postojećoj krizi i rastućoj inflaciji najugroženije one grupe ljudi koje imaju niske prihode i nemaju mogućnost izdvojiti sredstva za podmirenje svojih uobičajenih mesečnih troškova. Skoro 70% bugara smatra da neće biti u mogućnosti osloniti se na štednju, nakon što se uvede euro, zbog čega će krediti i zajmovi bez sumnje postati najsigurnija opcija u vremenu rastuće inflacije za rasterećenje kućnog budžeta.

Tagovi:

Možda će vas zanimati