Hrana za lepu kožu

Hrana za lepu kožu

Najbolja hrana za lepu kožu

Svako od nas želi što duže uživati u zdravoj, lepoj i negovanoj koži. No, stres, brz tempo života i nepravilan izbor hrane imaju negativan uticaj na stanje kože. Takođe, suvi vazduh, visoke ili previše niske temperature utiču na da koža izgubi potreban sjaj i elastičnost. Svakodnevno mnoge devojke i žene ulažu dosta truda kako bi njihova koža izgledala blistavo i lepo. Međutim, taj plan ne uspeva baš uvek. Nije retko da uprkos brojnim naporima izgled kože i dalje nije savršen, pa vredi razmisliti o ishrani i namirnicama koje koristimo. Često se pokaže da je hrana koju jedemo može imati negativan uticaj na stanje naše kože, gde čak ni najskuplji tretmani ne mogu pomoći da se popravi njen izgled. U borbi za lepu i blistavu kožu nije dovoljna samo kvalitetna kozmetika, već i hrana koja je osnova da je neguje iznutra. Šta učiniti i koja je hrana za lepu kožu? Pravilna nega iznutra predstavlja ključ uspeha kada želimo čistu, svilenkastu i glatku kožu. Zato je prava hrana za lepu kožu prvi korak koji će doprineti promeni.

Hrana za lepu kožu i njen zdrav izgled

Želite li imati lepu i zdravu kožu? Pobrinite se da izaberete najbolje sastojke koje ćete uvrstiti u svoju svakodnevnu ishranu. Pre nego vidimo koja je to hrana za lepu kožu, treba krenuti od toga da so i šećer imaju negativan uticaj ne samo na naše zdravlje, već i na izgled kože. To je iz razloga jer oni doprinose zadržavanju vode u telu, stvarajuću otečenost. Svođenje šećera na minimum je neophodno, jer on ograničava apsorpciju potrebnih minerala, vitamina A, E, C, E, cinka i kalcijuma. Pored toga, oslobađaju se toksini koje telo ne može izbaciti, pa se javljaju problemi sa izgledom kože. Naime, koži tada nedostaje elastičnost, nema sjaja i blistavosti. Ako je koža suva i prisutni su drugi nedostaci tada svakodnevnu ishranu treba dopuniti sa vitaminom A. Takođe u ishranua treba uvrstiti namirnice poput jetre i maslaca. Kada koži nedostaje elastičnost, najbolje je početi sa korišćenjem proizvoda koji su izvor vitamina E, što će osiguratii dovoljno čvrstoće. U tu svrhu ishranu treba nadopuniti sojom, uljem i kukuruzom. Nije retkost ni da koža izgleda umorno ili suviše bledo. Ukoliko postoje takvi znakovi, tada je prisutan nedostatak folne kiseline, pa se preporučuje veći unos šargarepe, kupusa i špargli. Smatra se da će nakon kraćeg vremena koža vratiti svoj sjaj, a svi nedostaci će nestati. Dakle, može se videti da hrana za lepu kožu će imati pozitivan uticaj, vratiti elastičnost i zdrav izgled.

Hrana za lepu kožu i njen učinak

Kada se pominje hrana za lepu kožu, ne smemo zaboraviti da su vitamini A, D, E, K neophodni za njen blistav izgled. Da bi koža lepo izgleda, bila elastična i zdrava. potrebno je unosititi esencijalne masne kiseline koje se nalaze u orašastim plodovima, semenkama, ali i biljnom ulju. U ishranu treba uvesti orašaste plodove, poput pistaća, lešnika, oraha, badema, semenki lana, suncokreta, indijskog oraha, bundeve i chi semena. Da bi kožu nahranili sa vitaminima, preporučuje se unos velike količine povrća, ali manje voća. Vitamini A, E, C, B, uključujući vitamin B7 su neophodni za pravilno funkcionisanje kože. Vitamin A nalazi se u mesu i proizvodima životinjskog porekla, dok se vitamin B nalazi u mekinjama, celovitim žitaricama i orašastim plodoviama. Osim vitamina, hrana za lepu kožu podrazumeva makro i mikro elemente, poput joda, cinka, selena, sumpora. Oni se nalaze u morskoj ribi, ali i plodovima mora., belom luku, kvascu i jajima. Avokado je takođe još jedna namirnica koja se smatra pravim blagom za kožu, jer u sebi ima obilje vitamina, minerala, monozasićenih masti. Sveukupan izgled kože može se poboljšati unosom avokada koji smanjuje poroces starenja i sprečava njeno opuštanje. Voće, poput borovnica, banana, jabuka i narandži su sjajan izvor vitamina C što će usporiti proces starenja i istovremeno pomoći u obnovi kolagena. Zeleno lisnato povrće poput kelja, spanaća i blitve imaju protivupalni učinak i pomažu da koži da izbaci oštećeni kolagen, odnosno zameni ga novim. Poznavajujući namirnice koje mogu pomoći da koža izgleda lepše, istovremeno se osigurava da na pravilan način brinemo o svom zdravlju.

Tagovi:

Možda će vas zanimati

Kako prepoznati bruh

Kako prepoznati bruh

Kako prepoznati bruh? Svi organi u trbušnoj šupljini imaju određen raspored, a da se to stanje ne bi poremetilo, za to su zaduženi trbušni mišiči, odnosno membrane koje su od vezivnog tkiva. Kada se p

Zadržavanje vode u telu

Zadržavanje vode u telu

Šta utiče na zadržavanje vode u telu? Veliko oticanje gležnjeva i naduti stomak su najčešći pokazatelji zadržavanja vode u telu. Iako može zvučati protivrečno, razlog ovog stanja je nedovoljan unos vo