Kada je nastala crkva

Kada je nastala crkva

Znate li kada je nastala crkva

Crkva, kao verska građevina, danas se može videti u mnogim oblicima i veličinama. Svake godine grade se nove crkve u različitim mestima koje imaju svoj jedinstven stil. No, znate li koje su najstarije crkve na svetu? Crkve spadaju u najvažnija zdanja koja danas poznajemo. Mnoge civilizacije su se još od davnina okupljale u verskim građevinama gde su vršena bogosluženja. Pre odgovora kada je nastala crkva, vredi znati kakvo je značenje reči crkva. Sa hebrejskog grčkog crkva predstavlja okupljanje ljudi zbog bogosluženja. Ona označava zajednicu gde se vernici mole. Crkve su od davnina predstavljale mesto koje ne samo da ima verski značaj za zajednicu, već i društveni. Iako je prošlo mnogo vekova, možemo videti neke od najstarijih crkava i njihova impresivna obeležja. Znate li kada je nastala crkva? Prema dosadašnjim saznanjima, smatra se da najstarija crkva utemeljena je između 230 i 235. godine, još od vremena kada su postojali prvi hrišćani.

Kada je nastala crkva i gde

Kada je nastala crkva i gde? Veruje se da je Dura Europos u Siriji najstarija je hrišćanska crkvu na svetu. Ona je sagrađena 235. godine. Prema onome što je poznato, crkva je imala izgled kuće gde je bila spojena sa drugom prostorijom. Ona se nalazi na području Sirije i iskopana je 1920. godine. Postoji dosta fascinantnih aspekata vezanih za to kada je nastala crkva i koje su bile njene funkcije. U crkvu su odlazile porodice koje su bile veoma religiozne i posveće Bogu. Za razliku od današnjih crkava, treba napomenuti da su prvi verski hramovi građeni kao kuće. Smatra se da je okupljanje tadašnje verske zajednice bile veoma važno, kako za vernike, tako i za čitavu zajednicu. U isto vreme, crkva je okupljanje vernika videla kao glavni prioritet. Otkriveno je da crkva Dura Europos imala i veliku dodatnu prostoriju koja je služila za sastanke zajednice i okupljanje vernika kada su bile određene gozbe. Jedna od najznačanijih karakteristika crkve su freske koje su pronađene.

Kada je nastala crkva i kako je izgledala

Znate li kada je nastala crkva i kako je izgledala? Prema postojećim izvorima, Dura Europos je najstarija crkva na svetu. Iako se smatra se da je to prva i najstarija crkva na svetu, s’ druge strane veruje se da je crkva Megido u Izraelu arheološko nalazište gde je temelj najstarije crkve na svetu. Dodatna arheološka iskopavanja 2005. godina ukazalu su na facinantna obeležja ove najstarije crkvene zgrade. Ono što je svakako najupečatljivije obeležje je veliki mozaik. No, ostalo je upitno kada je nastala crkva, odnosno da li je kasnije pretvorena u crkvu, jer se na mozaiku vidi ikonografija iz ranog hrišćanskog doba. Katedrala Etchmiadzin u Armeniji i spada u najstariju crkvu. Sagrađena je 301. godine i poznato je da ima jedinstveni armenski stil koji se izdvaja po kupolama i kamenu. Inače, veruje se da je ideja o izgradnji ove crkve svetom Gruguru došla zapravo kroz viziju o Hristu. Inače, u prevodu Etchmiadzin označava mesto mesto gdje je sišao jedinorođeni.

Tagovi:

Možda će vas zanimati