Kako najbrže zaceliti ranu

Kako najbrže zaceliti ranu

Kako najbrže zaceliti ranu na koži

Kako najbrže zaceliti ranu pitanje je koje muči mnoge ljude. Najčešće u tim situacijama postoji dilema kako pravilno postupiti. Pre nego preduzmete bilo kakve korake u zaceljenju rane, morate proceniti da li vam je potrebna lekarska pomoć. Važno je znati na koji način možete tretirati ranu kako bi što brže zacelila. Iako se puno puta očekuje da rana brzo zaceli, treba uzeti u obzir da je to veoma složen proces gde određeni faktori imaju uticaj. To može odložiti zaceljivanje, pri čemu postoji velika mogućnost da ostane ožiljak. Postoji nekoliko stvari koje ne bi smeli da radite ako želite zaceliti ranu. Rane ne smeju biti otkrivene, jer se na taj način mogu inficirati. Kada želite da rana zaceli ne koristite alkohol i masti. Pre i posle tretmana zaceljivanja rane uvek dobro operite rukom sapunom i mlakom vodom. Dezinfekcijsko sredstvo, kao što je povidon jod i sterilne gaze su neophodni u postupku kako najbrže zaceliti ranu.

Kućne metode kako najbrže zaceliti ranu

Očito je da se tokom svakodnevnih aktivnosti, poput kuvanja, čišćenja kuće i sličnih radnji mogu desite manje ili veće posekotine na koži, poput ogrebotina i opekotina. Samim tim i kućne metode kako najbrže zaceliti ranu se mogu razlikovati. Treba znati da ne zaceljuje svaka rana na isti način. Veliku ulogu u tome može imati dob, zbog čega je starijim osobama potrebno više vremena za zaceljivanje rana. Osim starosne dobi, pušenje usporava proces zaceljenja jer nikotin sužava arterije. Zaceljivanje rane, ma koliko da je ona mala, zahteva prevenciju koja je ključna protiv infekcije. Koji su koraci najvažniji kako najbrže zaceliti ranu? Naime, zaceljivanje rane je proces koji podrazumeva četiri faze. Prvi korak u zaceljenju je da se rana opere vodom, očisti od bakterija i prljavština, zatim dezinfikujte i prekrije sterlinom gazom da bi se sprečila infekcija. Ako je rana mala nanesite flaster dok ne zaceli. Ako je rana veća i ne možete je sami sanirati zatražite pomoć lekara.

Kako najbrže zaceliti ranu uz pomoć lekovitog bilja

Baš kao što naše telo ima sposobnost brze regeneracije, isto tako postoje određene biljke koje su efikasne u zaceljivanju rana. Kako najbrže zaceliti ranu uz pomoć lekovitog bilja? Nema sumnje da su među najpoznatijim su aloa vera, bosiljak i ruzmarin. Međutim, biljke se mogu koristiti samo onda kada je nastala manja opekotina, ogrebotina ili površinska povreda kože. Aloa vera poznata je da ima protivupalna svojstva, zbog čega se smatra lekovitom. Ukoliko se koristi pravilno ima antiseptička i hidratatna dejstva. U listovima ove bilje se nalaze vitamini A, B1, B6, C, E, takođe je bogata mineralima, esencijalnim aminikiselinama koje regenerišu kožu. Korišćenje listova aloa vere jedan je od najbržih načina kako zaceliti ranu. Opran list treba preseći na pola i koristiti gel kod manjih opekotina. Iako se među kućnim metoda zaceljenja može videti niz načina kako najbrže zaceliti ranu, ako je ona inficirana ili postoji jako krvavljenje, treba odmah zatražiti lekarsku pomoć.

Tagovi:

Možda će vas zanimati