Kako ukloniti mrlje s madraca

Kako ukloniti mrlje s madraca

Na koji način se mogu očistiti mrlje sa madraca

Odabir idealnog madraca je neophodno za dobar noćni san. Istovremeno prioritet je imati adekvatan krevet i madrac koji će osigurati održavanje zdravlja i noćni odmor nakon svakodnevnih aktivnost. U tom smislu nekoliko faktora treba uzeti u obzir, počev od redovnog menjanja posteljine, preko vetrenja do načina održavanja madraca. Prosečna osoba provede jednu trećinu života u spavanju, što ukazuje da redovno održavanje madraca osigurava bolje zdravlje, manje bolesti i alergija. Stručnjaci preporučuju promenu madraca na svakih 5 ili 6 godina uz pravilno održavanje što osigurava njegovo duže trajanje. Čišćenje madraca nije uvek lak zadatak, jer zbog različitih situacija može biti zaprljan i flekav. Pre svega, jedan od najboljih saveta je da se uvek koristi navlaka da bi se izbeglo habanje i mrlje. Uspostavljaje efikasne rutine čišćenja uz jednostavne pokrete i proverene savete osigurava mnogo lakše čišćenje i više svežine. Iako su mrlje čest problem naročito kad se madrac koristi duže vreme, zahvaljujući korisnim savetima i preporukama možemo videti koja sredstva su najefikasnija za njihovo ukljanjanje.

Uklonite lako tvrdokorne mrlje sa madraca

Pravilno čišćenje namještaja i madraca nalaze se na vrhu popisa kućnih poslova. Preporuka je obavljati detaljno čišćenje jednom mesečno. Čišćenje madraca važno je za njegovo duže trajanje i očuvanje dobrog zdravlja. Zanemarivanje pravilnog održavanja često je uzrok alergija i drugih zdravstvenih problema, kao što je infekcija kože, iritacija očija zbog prisustva grinja i različitih bakterija koje se u njemu nalaze. Najpre uklonite dodatke sa kreveta, jastuke, posteljinu, zaštine navlake i ostavite madrac na suncu. Preporučuje se čišćenje madraca ujutru što će osigurati maksimalno vreme za njegovo pravilno sušenje. Najbolje je koristiti jednostavan rastvor na bazi soda bikarbone i nekoliko kapi eteričnog ulja čajevca. Soda bikarbona će pomoći u uklanjanju mrlje, grinja, bakterija i neugodnih mirisa, dok će eterično ulje doprineti dezinfekciji i prijatnom mirisu. Smesu treba rasporediti ravnomerni po madracu, najpre s jedne strane i nakon sat vremena isto ponoviti na drugoj strani. Na kraju madrac usisati. Jedna od preporuka za održavanje namještaja i madraca je usisavanje, redovno provetravanje i menjanje postenjine. Smeša limuna i voda je idealna za čišćenje mrlje na madracu od urina i znoja. Ova mešavima sa vodom ujedno spada u jednu od najefikasnijui za uklanjanje neugodnih mirisa.

Kako ukloniti mrlje od znoja, krvi i urina

Mrlje od krvi i urina su među najtežim za uklanjanje. Ukoliko ne želite koristiti limunov sok, najbolje je uzeti malo deterdženta i ostaviti nekoliko minuta. Nakon toga treba obrisati zaprljano područje čistim sunđerom ili mekom krpom. Najdelotvorniji način za čišćenje žutih mrlja od znoja je korišćenje posebnog deterdženta sa kojim se protrlja površina madraca. Potrebno je pričekati oko dvadeset minuta i ukloniti sredstvo krpom koja je namočena u vodu. Ova jednostavna metoda biće dovoljna da neugledne žute fleke nestanu. Drugi način za uklanjanje mrlja od krvi je korišćenje sa hladnom vode i aspirinom. Nakon što rastvor odstoji trideset minuta, sa mrlje treba ukloniti višak vode i ostaviti da se dobro osuši. Pasta za zube takođe spada u efikasan način za uklanjanje mrlja. Malo paste treba naneti na uprljanu površinu lagano istrljati četkom sa mekim vlaknima i osušiti u potpunosti mesto na madracu pre stavljanja posteljine. Ako je mrlja tvrdokorna, napravite rastvor od belog sirćeta sa vodom, nanesite na mrlju i ostavite da deluje trideset minuta.

Tagovi:

Možda će vas zanimati