Koliko biste trebali uštedeti svaki mesec

Koliko biste trebali uštedeti svaki mesec

Kolika bi trebala biti ušteda svakog meseca

Koliko biste trebali uštedeti svaki mesec od plate? Šta sve treba uzeti u obzir kada je u pitanju ušteda i finansijsko planiranje? Odgovor na ovo pitanje može se razlikovati zavisno od planova koje imate. No, iako čarobna formula ne postoji, vaši ciljevi pomoći vam da saznate koliko se novca može uštedeti. Ako nemate odgovor, praktični saveti i preporuke pomoći će vam da pronađete najbolji odgovor kada je u pitanju organizacija finansija. Iako put nije lak, jer morate promeniti mnoge odluke o potrošnji, upravo je ušteda dovoljno novca razlog više da to što želite i postignete. Ako nemate naviku da štedite novac, vaši snovi i ciljevi mogu biti odličan pokretač da u tome uspete. Bilo da je ječ o manjoj ili većoj uštedi uz malo planiranja možete postići izvrsne rezultate. Svoj novac koristićete na bolji način, proispitati sve nepotrebne trokove i uspeti u nameri da uštedite. Koristeći proračun koji je važan vodič znaćete kako da uštedite ne samo za ono što želite, već i za neočekivane troškove i sigurniju budućnost.

Da li je moguća ušteda ako malo zarađujem?

Verovatno se pitate kako uštedeti ako je vaša zarada mala ili nedovoljna da se po strani ostavi 10 ili 15% svakog meseca. Budući da je ovo stvarnost mnogih, za početak je potrebno videti svoje mogućnosti koje se odnose na uštedu. Jedna od važnih stvari koju ne treba zaboraviti prilikom planiranja je organizovan proračun sa preciznim informacijama koje se odnose na mesečnu zaradu i trošak čime postaje znatno lakše razumeti svoju finansijsku situaciju. Budući da ušteda zahteva određeni iznos novca koji se odvaja na stranu, važno je proceniti nepotrebne troškove. To uključuje sve vaše mesečne rashode što osigurava širi pogled na trenutnu finansijsku realnost. Poznavanje prihoda i rashoda može biti komplikovan ako imate naviku držati informacije napamet, zato je korišćenje proračunskih tablica preporuka koja vam može puno pomoći u boljoj organizaciji. Korišćenjem aplikacije za proračun na svom mobilnom telefonu imaćete širi pogled kada je reč o finansijama. U praksi to znači da eliminišete impulsivnu kupovinu i trošenje van planiranog budžeta. To ne znači odustajanje od svega za noramalan svakodnevni život, već razumevanje toga šta je izvan vaših finansijskih mogućnosti, jer u suprotnom možete zapasti u dugove. Traženje dodatnog izvora prihoda je još jedan način da se dođe do poboljšanja u finansijskom smislu i smanjenja problema kada je u pitanju ušteda.

Ušteda novca u kućnom budžetu

Znati kako postupati sa novcem osigurava materijalnu stabilnost, poboljšavajući kvalitet života osobe i cele porodice. Ušteda novca kao deo proračuna doprineće da vaše finansije budu uravnoteženije. Ali mnogi građani nemaju naviku štednje, bilo da je to zbog niske plate, visokih mesečnih troškova ili pribegavanja povoljnim kreditnim proizvodima koje nudi svaka banka. Nije takođe ni neuobičajeno da ljudi troše sve što zarade i tada postoje poteškoće ako dođe do hitnog slučaja ili neočekivanog troška. Da bi ušteda bila moguća, morate biti veoma disciplinovani. Štednja novca, naročito u vremenu ekonomske krize je neophodna kako bi vaš finansijski život bio stabilan. Ako ste u dugovima, imate zaduženje na kartici ili vam banka nije odobrila kredit, vaši dugovi će se umnožavati iz meseca u mesec, što znači da morate promeniti način svog finansijskog planiranja. Jedan od glavnih razloga za štednju je ekonomičnost, jer novac koji ste sačuvali možete koristiti u budućnosti, bilo da je reč o hitnim slučajevima, kupovini ili realizaciji određenog plana.

Tagovi:

Možda će vas zanimati