Najviše zgrade na svetu

Najviše zgrade na svetu

Otkrijte najviše zgrade na svetu

Još od početka vremena ljudi su težili izgradnji impresivnih građevina. Najviše zgrade na svetu danas su velika atrakcija zbog svoje originalnosti. Zbog toga jedinstven i moderan dizajn spadaju u glavne karakteristike najviših zgrada na svetu. Početak visokogradnje u modernom vremenu je nastao je u SAD-u. Većina ovih mega nebodera danas nalazi na Bliskom istoku, kao i u Aziji. Veliki napredak u tehnikama i uvođenju boljih materijala doprineli su ne samo inovativnoj konstrukciji zgrada, već i njihovoj visini. U svetu nebodera nezaobilazan element je bila naštovitost koja zadivljuje svakog posmatrača. Ono što je posebno zanimljivo je oblik gde je arhitektura u zavisnosti od mesta doprinela nadasve originalnosti. Da li znate koje su najviše zgrade na svetu? Burj Khalifa u Dubaiu je najviša zgrada na svetu, sa visinom od 828m visine i 163 sprata. Američki arhitekta Adrian D. Smith je dizajnirao ovu građevinu. Izgradnja počela 2004. i završena je 2010. godine. Ova najviša zgrada na svetu nadmašila je Šangajski toranj za skoro 200 metara. Burj Khalifa spada u najveću turističku atrakciju Dubaia.

Gde se nalaze najviše zgrade na svetu

Vodeća mesta gde se nalaze najviše zgrade na svetu zauzima Azija, zatim Bliski istok, SAD, dok je Evropa na zadnjem mestu. Kada su u pitanju najviši neboderi na svetu, na sledećem mestu je Šangajski toranj, čija visina iznosi 632 metra. Ova zgrada se nalazi u finansijskij četvrti u Šangaju, Kina. Zgrada ima zanimljiv spiralni oblik. Početak izgradnje je bio je 2008., a završena je u 2015 godine. Ima 128 spratova. Abraj Al Bait spada u popis najviših zgrada na svetu, zahvaljujući svojoj visini od 601 metra. Ova velelepna konstrukcija odnosno kompleksa hotela imalo je za cilj modernizaciju grada i ispunjenje zahteva velikog broja hodočanika koji svake godine dolaze u Meku. Goldin Finance 117 Tianjin poznat je kao China 117 Tower visok 597 metara. Ističe se po kontrastu koji stvara u okruženju. Uprkos tome što još uvek nije dovršen spada u najviše zgrade na svetu. Inače je i treći najveći neboder u Kini.

Koje su najviše zgrade na svetu

Nema sumnje da su najviše zgrade na svetu velika atrakcija za svakog turistu, bez obzira o kom gradu je reč. Ove mega građevine nude jedinstveno turističko iskustvo. Lotte World Tower spada u najvišu zgradu na svetu. Nalazi se u Seulu u Južnoj Koreji. Izgradnja je trajala 13 godina, a otvoren je 2017. Njegova visina je 555 metara i ima 123 sprata. Međunarodni finansijski centar Guangzhou nije samo poznata kao najviša zgrada, već kao i jedna od nalepših. Nalazi se u Kini, a visina ove zgrade iznosi 438 metara. Izgradnja je počela u 2005., a završena je 2010. godine. Inače, zgrada ima 103 sprata, koristi se kao hotel i poslovna zgrada. One World Trade Center spada u najviše zgrade na svetu. Nalazi se u New Yorku i smatra se inovativnim arhitektonskim rešenjem. Predstavlja počast prošlosti Svetskog trgovinskog centra. Visina zgrade je 541 metar, a ima ukupno 94 sprata. Nove tehnologije koje su korišćene u njenoj izgradnji čine je jednom od nenadmašivih u građevinarstvu.

Tagovi:

Možda će vas zanimati