Tko je izmislio školu

Tko je izmislio školu

Tko je izmislio školu i kad

Pitanje tko je izmislio školu danas je svima zanimljivo. Kao što je poznato, škola spada u najvažniji resurs za sticanje potrebnog znanja i informacija kroz primenu modernih tehnika i metoda. Ono što znamo je da su obrazovne institucije važan temelj našeg društva. Zamisao da se u svakom većem ili manjem mestu nalaze škole, nije nova. Naime, moderne škole imaju određene obrasce u pogledu sticanja znanja, za razliku od onih koje su bile nekada. Zahvaljujući mnogim tehnološkim promenama, moderne škole danas nude pregršt mogućnosti u pogledu informacija i znanja. Ali kakvo je obrazovanje bilo u staro vreme i tko je izmislio školu? Koncept obrazovanja odvijao se još u najranijem dobu o čemu svedoče mnogi sačuvani podaci. Stare civilizacije, poput Egipta, drevne Grčke, Persije, Indije i Kine imale veoma važan uticaj u tome. Inače, koncept škole još u antičkom dobu imao je drugačiji smisao. Postojale su određene veštine i znanje koje je trebalo savladati.

Tko je izmislio školu i zbog čega

Tko je izmislio školu je pitanje koje je barem jednom postavio svaki učenik. Pojam škola nastao je iz starogračkog i predstavljao je slabodno vreme, dok se kasnije odnosio na sinonim za učenje. Grci su bili veoma predani u pogledu sticanja znanja, a stečene veštine nisu imale puno veze sa osnovnim konceptom škole. Uopšteno grčki učitelji su imali neformalan stil u predavanju koje se odvijalo na otvorenom, a nekada i tokom putovanja. No, s’ druge Vizantija je dala ogroman doprinos u području književnosti, umetnosti, arhitekture, a prenošenje znanje u školama bilo je znatno organizovanije. U tu svrhu su odredili da zatvoreni prostori budu učionice gde će podučavati učenike određenim temama. Zahvaljujući tome, stečena su mnoga znanja iz oblasti medicine, matematike, ali i mnogih drugih oblasti. Znajući tko je izmislio školu možemo bolje razumeti kako se kasnije zapravo odvijala ideja o obrazovnim sistemom. Iako postoji nekoliko odgovora, u većini njih može se videti da je pod uticajem Grka nastao koncept podučavanja o svim važnim temama.

Tko je izmislio školu i i uveo obrazovni sistem

Danas, svaka moderna škola zahvaljujući tehnološkom napretku i internetu omogućava učenicima neograničen pristup informacijama u svakom trenutku. No, da bi dali konkretan odgovor na pitanje tko je izmislio školu, moramo spomenuti Horace Mann-a koji je prvi pokrenuo ideju obrazovnog sistema. On je rođen 1796. godine u Massachusetts-u. Bio je američki pedagog i inicijator pokretanja školskog sistema u 1838. godini. Horacce Man je zaslužan za stvaranje temelja modernog obrazovnog sistema, jer je uvideo da će svet koji se brzo razvija zahtevati od mladih posebne veštine u različitim područjima. Iako se smatra da je Horace Mann čovek koji je izmislio školu, na internetu se može pročitati da je to zapravo bio Harry P. School. On je 1369. godine krenuo sa idejom da okupi svu decu iz kvarta koja su bila nestašna u zgradu gde bi o njima brinula odrasla osoba. Roditeljima se ova ideja jako svidela i odatle je nastala ideja da deca uče, zbog čega se smatra da je on čovek tko je izmislio školu.

Tagovi:

Možda će vas zanimati