Zadržavanje vode u telu

Zadržavanje vode u telu

Šta utiče na zadržavanje vode u telu

Šta utiče na zadržavanje vode u telu? Veliko oticanje gležnjeva i naduti stomak su najčešći pokazatelji zadržavanja vode u telu. Iako može zvučati protivrečno, razlog ovog stanja je nedovoljan unos vode. Kada osoba pije premalo vode tada telo želi da se zaštiti zbog čega se tečnost nakuplja u potkožnom tkivu. Antidiuretski hormon ili vazopresin je odgovoran za ovaj proces i njegovo lučenje je pojačano ako nismo dovoljno hidrirani. Koji su drugi uzroci za zadržavanje vode u telu? Previše soli u ishrani narušava ravnotežu vode u organizmu, pa se treba truditi da ne kozumirati više od 5 grama soli dnevno. Restriktivna dijetalna ishrana obično nema dovoljno hranljivih sastojaka, odnosno proteina, što dovodi do ovog problema. Hormonska neravnoteža pogađa veliki broj žena što takođe ima veliki uticaj. Prekomeran unos alkohola utiče na širenje krvnih žila što doprinosi nakupljanju tečnosti. Neuredan način života, nedostatak fizičke aktivnosti, neizbalansirani obroci i i sedeći način života usporavaju metabolizam i najčešći su razlozi oticanju tela.

Zadržavanje vode u telu i posledice

Za mnoge koji pokušavaju smršati, ali u tome ne uspevaju, uzrok tome može biti zadržavanje vode u telu. Ako ste uveli fizičke aktivnosti, jedete manje obroke i izbegavate slatkiše, ali težina se ne menja, to može biti posledica zadražavanja vode u telu. Kao rezultat javlja se otečenost, posebno u predelu nogu, gležnjeva i stomaka. Osim toga, zadržavanje vode u telu uzrokuje slabost, pospanost, lošu koncentraciju i glavobolje. Višak tečnosti može biti i simptom određenih bolesti koje su opasne po zdravlje. Prema dosadašnjim istraživanjima obavezno je hidrirati telo vodom, dok osobe koje se bave sportom moraju uzimati više tečnosti. Ukoliko se neomogući ta količina tečnosti, tada telo počinje skladištiti vodu u tkivu, štiteći se od dehidracije, ali s’ tim se javlja veći rizik od zadržavanja vode. Ovo se posebno odnosi na ishranu u kojoj je nizak nivo kalijuma, dok je natrijum povećan. Zato je važno kontrolisati dnevni unos soli i pratiti preporučeni unos. Ako se i pored promene životnih navika, otečenost i dalje javlja, neophodno je konsultovati se sa doktorom.

Zadržavanje vode u telu i prirodni načini za uklanjanje viška tečnosti

Postoji mnogo prirodnih i jednostavnih metoda kako se uklanja višak vode iz tela. U tom kontekstu, zadržavanje vode u telu može se rešiti konzumiranjem vode sa limunom ujutru. Na ovaj način će se vratiti potrebna ravnoteža tečnosti u telu i doći do pravilne hidratacije. Voće i povrće koji su bogati vitaminama, makro i makro elementima će ojačati krvne žile i time će se umanjiti pojava edema. Korišćenje čajeva od koprive imaće izvrstan učinak na izbacivanje viška vode iz tela. Istovremeno se može koristiti dopuna ishrani što će biti velika pomoć. Uz pravilno korišćenje namirnica koža će vratiti svoju elastičnost, što je neophodno. Naime, kada je prisutno zadržavanje vode u telu koža se rasteže, pa treba koristiti isprobane dodatke ishrani. Ekstrat suvog korena koprive će ukloniti višak tečnosti, a samim tim smanjiti osećaj otečenosti i višak vode. Kako bi izbegli simptome zadržavanja vode u telu, dnevno treba piti 2 litra vode.

Tagovi:

Možda će vas zanimati

Kako prepoznati bruh

Kako prepoznati bruh

Kako prepoznati bruh? Svi organi u trbušnoj šupljini imaju određen raspored, a da se to stanje ne bi poremetilo, za to su zaduženi trbušni mišiči, odnosno membrane koje su od vezivnog tkiva. Kada se p

Kako se rešiti peruti

Kako se rešiti peruti

Uporno se borite protiv peruti, ali ništa nije pomoglo što bi rešilo vaš problem? Saznajte kako se rešiti peruti na prirodan način. Perut je jedan od veoma zastupljenih problema sa kojima se suočava v