Kako izračunati postotak

Kako izračunati postotak

Kako izračunati postotak iz broja

Pre nego saznamo kako izračunati postotak, najpre moramo razumeti šta je to postotak, čemu služi i o čemu nam govori. Postoci su prisutni u mnogim aspektima našeg života, na poslu, kao i prilikom kupovine različite robe na sniženju. Reč postotak je latinskog naziva “per centum” i označava po sto. Naime, jedan postotak određene količine predstavlja njen stoti deo. Postoci u matematici označavaju se simbolom %. Na primer 65% je šezdeset pet posto gde je druga oznaka, 0, 65. Uobičajeno je da se sa ovim konceptom susrećemo prilikom obračuna kod bankarskih transakcija, kredita, iznos popusta na garderobu, zato je znanje o izračunjavanju postotka od suštinskog značaja u različitim situacijama. Iako je ovo prilično jednostavna računica na kalkuatoru, koji to radi automatski, određenim trenucima moramo znati kako izračunati postotak bez te pomoći. Izračunavanje postotka ne samo da će pomoći u školi, na testu iz matematike, već je neophodna pomoć u situacijama u stvarnom svetu.

Kako izračunati postotak bilo kog broja

Kako izračunati postotak iz broja? Sa simbolom postotka susrećemo se skoro svaki dan u trgovinama, novinama, kod kredita. Postotoci su izraženi u tri formata, odnosno pišu se simbolom %, putem decimalnog formata što olakšava proračun Na primer, umesto 65 to bi bilo 0, 06 kao i putem razlomka gde se rezultat dobija u decimalnim brojevima. Dakle, ako na primeru 6/100, odnosno znamo da je to 6% ili 0, 06. Ako govorimo o postocima, ovo je svima poznata tema, ali da li bi mogli reći koliki je postotak, kako se izračunava postotak i šta to zapravo znači. U pisanom obliku znatno je lakše napisati postotak nego razlomak, na primer 13% = 13/ 100. Simbol % se čita kao postotak i označava broj delova na koji je jedinica podeljena. Odnosno postotak se se pojavljuje u izrazu kojim su povezane 2 referentne veličine. Da bi znali kako izračunati postotak bilo kog broja, a da pri tom ne koristimo kalulator, to možemo učiniti ručno, uz jednostavne formule.

Kako izračunati postotak brzo

Iako se može činiti kao veoma jednostavan zadatak, znanje o tome kako izračunati postotak ručno bez kalkulatora pomaže nam ne samo u školi, već i u svakodnevnom životu. Ako tražite brz način kako izračunati postotak pogledajte sledeće primere. Kako se izračunava 1% od bilo kog broja? To možete učiniti ako eliminišete njegove poslednje dve cifre za one brojeve koji na kraju imaju nule ili ga konvertujete u decimalnu vrednost, gde nema nula u brojevima. 1% od broja 2500 iznosi 25. Ako je broj bez nula 1% od 465 iznosi 4. 65. Da bi izračunali 10% od određenog broja eliminisaćemo poslednju cifru, ako je reč o broju sa nulama na kraju, Ako je broj bez nula, stavljamo decimalnu tačku pre zadnje cifre. Tako je na primer, 10% od 2 500 iznosi 250. Kod broja bez nula 10 od od 465 iznosi 46. 5. Uz ovu navedenu tehniku možemo jednostavno izračunati kod bilo kog broja. Da bi izračunali kojiliko je 30% od 500, sledite jednostavnu tehniku. AKo je 10% od 500 iznosi 50, onda je 10% + 10%+10% je 150. Shodno tome, 30% od 500 je 150.

Tagovi:

Možda će vas zanimati