Kako naplatiti privatni dug

Kako naplatiti privatni dug

Kako naplatiti privatni dug od prijatelja ili člana porodice

Pozajmljivanje novca porodici, prijateljima, kolegama sa posla ili poznanicima oduvek je bila uobičajena praksa. Kada odlučimo učiniti takav jedan ustupak i pozajmiti novac osobi koju poznajemo tada obično ne mislimo o načinu kako ćemo osigurati svoje interese ukoliko nastanu problemi sa naplatom. U većini slučajeva kašnjenje dužnika može biti posledica njegovih privremenih ili neočekivanih problema. S’ obzirom da se obično radi o manjim novčanim iznosima, tada nema ni papirologije. No, problem nastaje kada želimo naplatiti privatni dug. Kako naplatiti privatni dug od prijatelja ili člana porodice? Nekada smo čak suočeni sa situacijom da moramo preduzeti odlučnije korake da bi dobili novac koji nam osoba duguje. Ova situacija ne isključuje mogućnost vraćanja duga, već utiče na dalji tok delovanja. Potraživanje duga u ogromnoj meri olakšava postojanje overenog dokumenta kao verodostojnog dokaza koji to potvrđuje. Kada imate pisani dokaz tada se mogu preduzeti određeni pravni koraci kako naplatiti privatni dug od dužnika.

Kako naplatiti privatni dug ako ugovor nije napisan

Ako je ugovor o pozajmici sklopljen usmeno, u takvoj situaciji se obično pitamo kako naplatiti privatni dug. Nekoliko korisnih saveta može pomoći da saznamo kako naplatiti privatni dug. Potraživanje duga od fizičkog lica pre svega može biti dosta neprijatan problem, naročito bez pisanog ugovora. U toj situaciji postoje dileme oko podnošenja sudske tužbe, jer nemamo nikakav dokaz sa kojim bi potvrdili sa smo novac dali na pozajmicu. Nema sumnje da bi idealna situacija bila da postoji potpisan ugovor obe strane u kojima se jasno navodi iznos pozajmljenog novca i datum vraćanja. Situacija može biti znatno jednostavnija kada postoji prisustvo svedoka koji to može potvrditi. I pored nepostojanja pisanog ugovora između vas i osobe koja vam duguje novac, to ne znači da sudski postupak ne može biti pokrenut, ali može biti teže dokazati date tvrdnje. S’ obzirom da su sudski procesi skupi, u interesu dužnika je da to izbegne putem dogovora.

Kako naplatiti privatni dug od fizičkog lica

Potraživanje duga od fizičkog lica nastaje po različitim osnovama, a najčešće su u pitanju pozajmice novca ili drugih dobara. U određenim slučajevima naplata duga može biti veoma složena i ne može proći bez sudskog postupka. Ako sa dužnikom ne možete da postignete dogovor kako naplatiti privatni dug, tada je naredni korak slanje opomene ili utuženje. Ovo je u velikom broju slučajeva veoma učinkovita opcija. U tom slučaju dužnik je upozoren o postojanju duga i izmirenju van sudskog postupka. Još jedan način kako naplatiti privatni dug je sudski postupak. Dakle, možete pokušati delovati nezavisno, angažovati advokata i izneti slučaj na sud. Potražnja duga od dužnika u praksi se pokazao kao dugotrajan i intenzivan postupak. Međutim, to ne znači da treba odustati od naplate svog privatnog duga, već naprotiv da pronađete način kako ćete to najuspešnije izvesti. Ako vam novac duguju bliski osobe iz porodice ili prijatelji tada je najbolje za početak podsetiti na postojanje duga i vraćanje kako bi se isključila opcija sudskog postupka.

Tagovi:

Možda će vas zanimati