Koliko gotovine trebam držati u banci

Koliko gotovine trebam držati u banci

Gotovina u banci – prednosti i nedostaci

Koliko gotovine trebam držati u banci je tema o kojoj se danas veoma često govori. Gotovina ostavljena u kući, naročito ako je u pitanju veći iznos, nije isplativo rešenje, a osim toga je i vrlo rizična opcija. Mnogi slede osmišljene strategije, kako bi izbegli rizične situacije. Držanje gotovine u banci je izvrsna opcija jer se novac nalazi na sigurnom što korisniku znatno olakšava krizne situacije. Naime, gotovina u banci olakšava da izvršimo transakcije bez napuštanja doma, više štedimo ili kupujemo proizvode online. Uzimajući u obzir da svako ima određeno mišljenje o tome koliko gotovine treba držati u banci, činjenica je da u većini slučajeva pristup zavisi od postojeće finansijske situacije osobe. Ali dobro upravljanje sopstvenim sredstvima počinje nakon što se definiše proračun. Ukoliko ste dobro finansijski organizovani imate mogućnost uštede, ali ako nemate dobro upravljanje sredstvima verovatno nećete imati dodatna sredstva na svom računu. Ako ne znate kako da organizujete svoje finansije, nekoliko ideja vam može pomoći u tome.

Da li je gotovina najbolja opcija za ispunjene planiranih ciljeva

Sigurno se kao i mnogi pitate, da li je bolja opcija ako se gotovina drži u banci? Ako vam na kraju svakog meseca ostaje novca, sigurno ćete pribeći nekoj vrsti uštede, ulaganja ili napraviti idealan plan za ostvarenje svojih ciljeva. Držanje novca u banci ima niz pogodnosti. Na prvom mestu to je praktičnost, zatim lakše upravljanje sopstvenim finansijskim sredstvima na način koji želite. Ne treba zaboraviti ni dostupnost jer je gotovina uvek na bankovnom računu. Takođe treba uzeti u obzir je odvajanje iznosa koji možete uštedeti, od ostatka sredstava koji će vam biti potrebni za dnevnu potrošnju. Ali ova situacija može dovesti do smanjenja uštede, budući da svakodnevno morate koristiti ušteđenu gotovinu koju imate. Kako bi to izbegli morate napraviti plan potrošnje za svaki mesec, tako da vam deo iznosa uvek ostane na računu. Najbolji način kako to učiniti je ušteda kod svih varijabilnih troškova. Nakon što izračunate koliko iznose fiksni troškovi, uvek imajte na umu da kontrolišete potrošnju. Ušteda je bitan element i zbog toga mora postojati jasan plan na čemu treba uštedeti i čega se možete odreći. Dakle, bez obzira na vaš finansijski cilj, važno je ostati dobro organizovan.

Gotovina ili podizanje pozajmice

Suočavanje sa dugovima, uopšteno svakodnevne su brige velikog broja građana. Ali kada su u pitanju nepredviđene situacije, neplanirani izdaci se pojavljuju kada se to najmanje očekuje. U tim situacijama skoro 90% slučajeva ljudi uzima pozajamice ili zajam, jer gotovina koju čuvaju obično nije dovoljna da se podmiri hitan slučaj. Ako gotovina koju imate nije dovoljna, podrazumeva se da morate imati rezervni plan. Bilo da je reč o zdravstvenim problemima, kvarovima u domu, popravci automobila, u tim trenucima treba imati gotovinu sa kojom ćete rešiti nastali problem. Ako u tom trenutku nemate potrebna sredstva, idealno rešenje koje će olakšati situaciju su različiti kreditni modeli finansiranje, poput pozajmice. Ali ako ste neko ko traži način da izbegne nova zaduženja, mora pribeći mnogo efikasnoj kontroli finansija svakog meseca i dodatnom izvoru prihoda. Postavite ciljeve za uštedu, odredite koliko sredstava morate odvojiti za dnevne troškove. Izbegavajte nepotrebne rashode, dajte prednost samo onome što je najnužnije. Veoma je važno razumeti svoj mesečni poračun i načine kako se najbolje suočiti sa dugom kako bi krenuli ka organizovanijem finansijskom životu.

Tagovi:

Možda će vas zanimati