Tko je izumio struju

Tko je izumio struju

Tko je izumio struju struju prvi

Da li možete zamisliti svet bez struje? Tko je izumio struju i najviše doprineo sistemu koji danas postoji i pruža niz pogodnosti? Struja i njena upotreba glavno je otkriće u celoj istoriji čovečanstva. Danas je teško i pomisliti kako bi izgledao svakodnevni život bez struje. Električna energija nije otkrivena u jednom danu, već je za to bilo potrebno dugo razdoblje.

U tom smislu postoji nekoliko važnih imena kojima dugujemo udobnost koju danas imamo. Na pitanje tko je izumio struju odgovor nije ni malo jednostavan. Kako je došlo do ovog otkrića? Kada je reč o ovom području treba reći da je u otkrivanju struje sudelovao veliki broj naučnika. Elektricitet je proučavan hiljadama godina, no, u davnoj prošlosti nije bio shvaćen. Stari Grci su među prvima primetili da jantar privlači druge lagane predmete, kao što je perje, a tema elektriciteta uključila je kasnije radove mnogih naučnika. No, naučno proučavanje elektriciteta je počelo u XVII veku.

Tko je izumio struju i uređaje koji daju svetlost

Prvi podaci o tome tko je izumio struju vode nas do engleskog lekara William Gilberta iz 1600. godine koji je bio pionir u postavljanju teorije elektriciteta. On je prvi otkrio vezu između elektriciteta i magnetizma. Benjamin Franklin, je bio američki diplomata, pisac i izumitelj, a jedno od područja koje za koje je imao posebno interesovanje je bila električna energija. On se bavio različitim eksperimentima, a među njegovim izumima je gromobran. Alessandro Volta je 1800. godine je izumeo bateriju, a važnost ovog izuma je bila ogromna. Kasnije 1879. godine Thomas Alva Edison je izumeo sijalicu.

Elektroenergetski sistem kakav danas poznajemo se razvijao dugi niz godina i decenija. Veliki broj pronalazača i naučnika Andrê-Marie Ampère, James Clerk Maxwell, Alessandro Volta su bili pioniri u osnovama i teorijama magnetnih polja, provodljivosti elektriciteta i dali su veliki doprinos otkrićima. Ali u smislu toga tko je izumio struju i doprineo velikom tehnološkom napretku je Nikola Tesla, pronalazač naizmenične struje koji razvio i nekoliko stotina patenata za električne uređaje.

Tko je izumio struju i promenio svet

Ako danas pitate ljude tko je izumio struju, većina će odgovoriti Thomas Edison. Iako se Edisonu pripisuje patent električne sijalice, njegov izum se bazirao na radu svojih prethodnika. Naime, Marcellin Jobard, izumitelj iz Fracuske radio je na nekoliko patenata u oblasti rasvete, ali i mnogih drugih. On je ujedno pomagao ostalim izumiteljima da zaštite svoje patente. Objavio je mnoge radove, a nekon brojnih pokušaja njegov izum je bilo stvaranje ugljeničnih vlakana koja mogu sijati u vakumu. Nekoliko godina kasnije Robert Grove britanski naučnik je izveo sličan eksperiment.

Nemačko – američki izumitelj Heinrich Göbel smatra se da je napravio prvi prototip sijalice, najsličniji onoj koju je dizajnirao Thomas Edison. U tom smislu imamo mnoge prethodnike koji su radili na ovom izumu. Ali, na pitanje tko je izumio struju to je bio Nikola Tesla. On je prolazač naizmenične struje, kao najefikasniji način prenosa električne energije. Mnogi izumi ovog čuvenog naučnika su bili ključni u smislu tehnološkog napretka. Tesla je izumeo daljinski upravljač, otkrio rendgenske zrake, konstruisao transformator, unapredio električni motor, itd. Zahvaljujući njegovoj genijalnosti i izumima današnji svet može uživati u mnogobrojnim pogodnostima.

Tagovi:

Možda će vas zanimati

Gde ima vitamina D

Gde ima vitamina D

Od svih tema vezanih za zdravlje, jedna od veoma traženih je gde ima vitamina D. Poslednjih godina sve više se govori o važnosti održavanja optimalnog nivoa vitamina D i njegovog značaja za izbegavanj

Zašto mačka grize

Zašto mačka grize

Mačke su još od drevnih civilizacija bile veoma cenjene životinje. No, danas su među najpopularnijim kućnim ljubimcima. Za razliku od psa, mačka je samostalnija i ne zahteva toliko pažnje. Zanimljivo

Kako nastaje potres

Kako nastaje potres

Kako nastaje potres i šta ga uzrokuje često se pretražuje na internetu. Potres je kratkotrajno podrhtavanja tla i nastaje zbog pomeranja položaja litosfernih ploča. Zemljina kora se sastoji od ploča o