Gde ima vitamina D

Gde ima vitamina D

Gde ima vitamina D i koje su njegove prednosti

Od svih tema vezanih za zdravlje, jedna od veoma traženih je gde ima vitamina D. Poslednjih godina sve više se govori o važnosti održavanja optimalnog nivoa vitamina D i njegovog značaja za izbegavanje bolesti kao što je osteoporoza i rahitis. Poznato je koliku važnost ima izloženost sunčevoj svetlosti koja preko kože stvara vitamin D i štiti naše zdravlje. Njegova uloga je da nas održi zdravim, ali treba znati koja je preporučena doza ovog vitamina u odnosu na starosnu dob. Vitamin D jedan je od ključnih u našem telu, jer utiče na formiranje kostiju, zuba, jača imunološki sistem i podstiče borbu protiv starenja. Nedostatak vitamina D povezan je i sa lošom kontrolom astme, smanjenom funkcionalnošću pluća i prekomernom težinom.

Glavni izvor vitamina D dolazi od izlaganja suncu 10 do 15 minuta dnevno što osigurava 80% vitamina D u telu koji je neophodan, dok se ostatak nadoknađava hranom. Uloga koji ima u telu je ogromna zbog čega je važno znati gde ima vitamina D. On se nalazi u određenim namirnicama, pa je važno zadovoljiti preporučenu količnu vitamina D. Preporučena dnevna doza vitamina D varira od doba i pola, a unos veće količine može doprineti zdravstvenim problemima.

Namirnice gde ima vitamina D najviše

Plava riba, mlečni proizvodi, jaja, avokado, orasi su neke od namirnica gde ima vitamina D. No, ovo je neznatan doprinos u odnosu na uticaj koji pruža Sunce. Konzumiranje ovih namirnica je velika pomoć naročito u hladnijem razdoblju godine kada ima manje sunčeve svetlosti. Ako imate uravnoteženu ishranu, možete dobiti dovoljno vitamina D, a vaše telo će funkcionisati bez problema. Ovo je posebno važno za one kojima nedostaje vitamin D. Budući da je malo namirnica koje ga sadrže, mnoge zanima gde ima vitamina D. Ulje jetre bakalara je izvrstan izvor vitamina D i Omega 3 esencijalnih masnih kiselina.

Jedna mala kašičica ovog ulja zadovoljiće dnevne potrebe vitamina D. Sardele u maslinovom ulju, konzervisana tuna i skuša su takođe odličan izvor vitamina D. Mlečni proizvodi, kao što su jogurt, sirevi i mleko su među namirnicama gde ima dosta vitamina D. Ostale namirnice gde je zastupljen vitamina D je goveđa jetra, zobene pahuljice, jaja. No, imajte na umu da iz se nedostatak vitamina D najbolje može nadoknaditi kroz korišćenje plave ribe i shiitake pečurke.

Biljna ishrana gde ima vitamina D

Glavni izvor vitamina D je hrana životinjskog porekla, pa ukoliko ste vegan, kroz namirnice biljnog porekla možete nadoknaditi njegov nedostatak. Koristite celovite žitarice jer su one obogaćene ovim vitaminom. Margarin je namirnica gde ima vitamina D što je takođe izvrstan izbor. Pečurke su jedinstven proizvod kod veganske ishrane jer sadrže vitamin D. Pečurke ima značajnu količinu ovog vitamina, a jedan od načina da podstaknete zadržavanje vitamina D je da se izlože suncu pre pripreme. Među popisom namirnica gde ima vitamina D nalazi se avokado.

Ovo voće je bogato i drugim vitaminama, mineralima i masnim kiselinama. Vitamin D može nedostajati zavisno od načina ishrane i životog stila. Ako se pridržavate dijetalnog režima ishrane, to može doprineti nedostaku vitamina D. Ali postoji mnogo načina da to nadoknadite, na primer ako koristite žitarice i mleko. Još jedna od opcija je da isprobate dodatke ishrani, s’ tim da morate proveriti kolika je preporučena doza vitamina D u njima.

Tagovi:

Možda će vas zanimati

Tko je izumio struju

Tko je izumio struju

Da li možete zamisliti svet bez struje? Tko je izumio struju i najviše doprineo sistemu koji danas postoji i pruža niz pogodnosti? Struja i njena upotreba glavno je otkriće u celoj istoriji čovečanstv

Zašto mačka grize

Zašto mačka grize

Mačke su još od drevnih civilizacija bile veoma cenjene životinje. No, danas su među najpopularnijim kućnim ljubimcima. Za razliku od psa, mačka je samostalnija i ne zahteva toliko pažnje. Zanimljivo

Kako nastaje potres

Kako nastaje potres

Kako nastaje potres i šta ga uzrokuje često se pretražuje na internetu. Potres je kratkotrajno podrhtavanja tla i nastaje zbog pomeranja položaja litosfernih ploča. Zemljina kora se sastoji od ploča o