Zašto mačka grize

Zašto mačka grize

Zašto mačka grize kada je mazite

Mačke su još od drevnih civilizacija bile veoma cenjene životinje. No, danas su među najpopularnijim kućnim ljubimcima. Za razliku od psa, mačka je samostalnija i ne zahteva toliko pažnje. Zanimljivo je da čak i sa svojom nezavisnom prirodom, mačke uvek mogu popraviti naše raspoloženje, smanjiti anskioznost, stres i i upotpuniti osećaj praznine ako smo tužni. Brinuti o ovom kućnom ljubimcu nije lak zadatak. To zahteva dosta predanosti i razumevanja, a mnogo puta tu su i situacije kada ne znate zašto mačka grize i grebe što dovodi do zbunjenosti. Iako je savršen kućni ljubimac koji u potpunosti osvaja svojim izgledom, odanošću i igrom, mačka često može ugristi.

Dok postoje mačke koje se vole beskrajno maziti po leđima i ušima, druge neće uživati u tome. Zašto mačka grize kada je mazim? Postoji puno mogućih razloga za to, a među najzastupljenijim su preterana naklonosti i milovanje, zatim, osećaj straha ili neugodnosti. Zato je važno na vreme prepoznati koje simptome mačka pokazuje kada je pod stresom. Ali ako se često suočavate sa takvom situacijom najbolje je konsultovati se sa specijalistom.

Najčešći razlozi zašto mačka grize i grebe

Ako se pitate zašto mačka grize i niste sigurni šta treba učiniti sledite savete koji vam mogu pomoći. Mačke imaju drugačiji karakter u odnosu na druge kućne ljubimce, sklone su nezavisnosti, radoznale su i veoma pažljive kada je u pitanju odnos prema čistoći. Kao i ljudi, tako i mačke imaju reakciju kada se suočavaju sa potencijalom pretnjom ili nekom složenom situacijom. Ukoliko je vaša mačka nedavno doživela neku vrstu promene, to kod nje može stvoriti strah ili osećaj teskobe što će pokazati ugrizom. Da bi li znali šta učiniti morate analizirati njeno ponašanje i imati dovoljno strpljenja.

Kod starijih mačaka ove situacije nisu neuobičajene zbog njihovog zdravstvenog stanja. Dakle, za početak morate znati da li se ugriz dešava u trenutku kada je mazite ili se igrate? Kada vaš ljubimac počne često gristi i grebati to može biti naznaka stresa i nervoze. Tada obratite pažnju na njen rep, ako se pomera sa jedne na drugu stranu znak je da vaš ljubimac postaje nestrpljiv što je znak da treba prestati da ga mazite i milujete. Promena ponašanja je proces koji zahteva od vlasnika dosta strpljenja, naročito u onim trenucima kada nema očitog razloga zašto mačka grize.

Zašto mačka grize i kako to izbeći

Razumevanje karaktera ovog kućnog ljubimca pomaže vlasnicima da postignu zadovoljavajući suživot. Nemojte se ljutiti ili grditi svog ljubimca ako vas je ugrizao, jer ćete na taj način samo pogoršati situaciju i doprineti njegovoj frustraciji. Da bi bolje razumeli razloge zašto mačka grize obratite pažnju na signale koje daje. Pre nego dođe do agresivnog ponašanja ili ugriza, možete primetiti suptilne promene u njenom ponašanju.

Dakle, ako počne menjati svoje ponašanje dok je mazite to je signal da morate stati. Najčešći znakovi pre ugriza su tapkanje repom sa jedne na drugu stranu, zenice su proširene, glava je pognuta. Iako postoji dosta razloga zašto mačka grize, morate biti oprezni kod jačeg ugriza jer može uzrokovati obiljnu infekciju. Statistike pokazuju da ugriz mačke ima dostruko veću mogućnost infekcije u odnosu na ugriz psa. Jedan od načina kako sprečiti ugriz je da svom ljubimcu kupite razlličite igračke, po mogućnosti više njih, kako bi podstakli njenu igru i smanjili naviku igranja sa vašim rukama.

Tagovi:

Možda će vas zanimati

Tko je izumio struju

Tko je izumio struju

Da li možete zamisliti svet bez struje? Tko je izumio struju i najviše doprineo sistemu koji danas postoji i pruža niz pogodnosti? Struja i njena upotreba glavno je otkriće u celoj istoriji čovečanstv

Gde ima vitamina D

Gde ima vitamina D

Od svih tema vezanih za zdravlje, jedna od veoma traženih je gde ima vitamina D. Poslednjih godina sve više se govori o važnosti održavanja optimalnog nivoa vitamina D i njegovog značaja za izbegavanj

Kako nastaje potres

Kako nastaje potres

Kako nastaje potres i šta ga uzrokuje često se pretražuje na internetu. Potres je kratkotrajno podrhtavanja tla i nastaje zbog pomeranja položaja litosfernih ploča. Zemljina kora se sastoji od ploča o